keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Puutarha haaveitaEn ole todellakaan mikää viherpeukalo, joten tarkoituksena olisi kaivaa "rikkaruohopenkki" pois ja laittaa tilalle kiviä ja muuta helppohoitosta.

Tälläiset hyvät ohjeet Japanilaisen kivipuutarhan perustamiseen löysin täältä.

Japanilainen kivipuutarha

Japanilaisen kivipuutarhan tärkeimpinä elementteinä ovat sora, hiekka, luonnonkivet, vesi ja toisinaan myös ruoho tai muut elolliset elementit. Vesi saattaa olla vertauskuvallinen kivestä ja hiekasta luotu vesiputous tai oikea lampi tai soliseva puro, jonka yli pääsee sillan tai astinkivien avulla. Tyypillisesti kuivaan puutarhaan eivät kuulu kukkivat kasvit tai puut vaan kivet ja vähäinen kasvillisuus muodostavat sopusointuisen kokonaisuuden. Zen-puutarhassa vesiaiheita kuvataan usein soran ja kivien asettelulla. Japanilaistyylinen kivipuutarha sopii esimerkiksi pihakiveyksen jatkeeksi tai vaikka talon seinän vierelle.

Kasvit sijoitetaan kivikkopuutarhaan huolellisesti. Kivikkokasvit, kuten matalat monivuotiset maksaruohot, sammalleimut ja patjarikot elävöittävät kivipuutarhan. Ne etsivät juurillaan pienimmätkin mullanmurut ja pärjäävät paahteessa. Kirjavuutta ei toivota, vaan kasvit kukkivat laji kerrallaan.

  1. Kuori maata pois tulevan kivipuutarhan alalta.
  2. Upota luonnonkivet paikoilleen, niin että noin 2/3 kivestä jää näkyviin.
  3. Kaiva kasvien istutuskuopat valmiiksi suunnitelman mukaisille paikoille ja täytä mullalla.
  4. Levitä alueen päälle vahva, vettä läpäisevä suodatinkangas estämään rikkaruohojen kasvua.
  5. Tee reiät suodatinkankaaseen istutuskuoppien kohdalle ja istuta taimet paikoilleen.
  6. Levitä lopuksi noin 5 cm vahvuinen hiekka- tai sepelikerros suodatinkankaan päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti